Onderhoud rolluiken: enkele tips

U wilt steeds de optimale werking van uw rolluiken bewaren? En u wilt dat ze langer mooi blijven? Dan hebben we enkele onderhoudstips voor uw rolluiken. Zowel manuele als elektrische rolluiken hebben nood aan jaarlijks onderhoud.

Rolluiken schoonmaken: onze tips

Aan rolluiken dient men veel aandacht te besteden omdat deze voorzien zijn van verschillende bewegende delen. Uw rolluiken schoonmaken is dus van groot belang.

traditionele rolluiken

  • Reinig uw rolluiken minimum twee keer per jaar. Gebruik hiervoor het best lauw water in combinatie met een mild schoonmaakproduct.
  • Gebruik zeker geen agressieve schoonmaakproducten, zoals chloor, anders kunnen er zich vlekken vormen op uw rolluiken.
  • Reinig regelmatig uw geleiders zodat uw rolluiken steeds geruisloos blijven werken. Breng nadien een siliconenspray aan op de rubbers om deze in perfecte staat te houden.
  • De mooie glans en technische eigenschappen van aluminium kasten (voorzetrolluiken) en aluminium rolbladen bewaart u door ze een aantal keer per jaar schoon te maken. Deze gewone onderhoudsbeurten kan u best uitvoeren met water en een zacht detergent (bv. Dreft). Vergeet niet na te spoelen en met een zachte, niet pluizende doek af te drogen. Deze onderhoudsbeurt kan samen gebeuren met het reinigen van de beglazing. Extra glansbeschermingsproducten zijn eventueel bij ons te verkrijgen.
  • Bij het bedienen van een lint-bediend rolluik, kan u best steeds in een rechte hoek t.o.v. de lintoproller staan, dit om slijtage van het rollint te verminderen.
  • Èen rolblad is best volledig gesloten of volledig open! Dit om schade bij stormweer te vermijden.

Rolluiken in combinatie met strenge winters

Bij aanhoudende vriestemperaturen in combinatie met vochtigheid (regen, (smeltende) sneeuw, mist, hagel,…) kunnen de bewegende onderdelen van onder andere rolluiken en zonweringen vastvriezen. Het kan ook nodig zijn om deursloten te beschermen om bevriezing te voorkomen. Indien uw rolluik of zonwering niet onmiddellijk reageert in de winter, is het beter deze tijdelijk niet te bedienen om schade te vermijden.

Wij raden steeds aan om te opteren voor een geautomatiseerd rolluik. Dit heeft als voordeel dat uw systeem steeds op eenzelfde tempo op en neer gaat en dat er geen linten aan vervanging toe zijn. Voor meer informatie of advies over ons aanbod aan rolluiken mag u ons steeds contacteren.