Dubbele beglazing verplicht vanaf 2020

Heeft u al gehoord van de ‘dubbelglasnorm’? Vanaf 1 januari 2020 moeten alle woningen in Vlaanderen nu ook beschikken over dubbel glas. Ontdek hieronder meer over de nieuwe wetgeving.


Wat is de dubbelglasnorm?

De dubbelglasnorm is een norm die bepaalt dat alle woningen in Vlaanderen over dubbele beglazing moeten beschikken. Deze maatregel werd genomen door de Vlaamse Regering. Op deze norm worden geen uitzonderingen voorzien. Wel zal er vanaf 1 januari 2021 rekening gehouden worden met de energiescore van uw woning.

 

Wat indien u niet in orde bent?

Indien de woning niet over een dubbele beglazing beschikt riskeert u strafpunten, met mogelijke ongeschiktverklaring tot gevolg. In dat geval moet u minstens 15 strafpunten hebben behaald. Hebt u bijvoorbeeld 1 raam met enkele beglazing, dan krijgt u 3 strafpunten. U krijgt 9 strafpunten wanneer u meer dan 1 raam hebt met enkele beglazing.

Uw woning en de regels van de dubbelglasnorm worden gecontroleerd tijdens een woningonderzoek. Tegen 2030 moet Vlaanderen de CO2-uitstoot verminderen met 35% en voldoen aan de minimumvereisten van de Europese klimaatdoelstellingen.

 

Premies en de dubbelglasnorm

Wie de komende jaren hoogrendementsglas plaatst kan onder bepaalde voorwaarden nog steeds een energiepremie krijgen. Naast deze premie van de netbeheerder voor hoogrendementsglas hebt u ook nog de totaalrenovatiebonus, de Vlaamse renovatiepremie en de Vlaamse verbeteringpremie.

In 2020 zal elke woning moeten voldoen aan de dubbelglasnorm, maar ook moeten beschikken over minimaal één rookmelder en een goede isolatie van het dak. Meer informatie over de dubbelglasnorm leest u op de site van Wonen Vlaanderen.

Bent u op zoek naar nieuwe ramen of deuren om uw woning aan de dubbelglasnorm te laten voldoen of heeft u nog vragen over de nieuwe norm? Contacteer onze adviseurs vrijblijvend voor meer informatie.

 

 

 

Wat betreft de premies (renovatiepremie, premie netwerkbeheerder), kan u op volgende websites meer info verkrijgen:

https://www.vlaanderen.be/vlaamse-renovatiepremie-uitdovend/werken-die-in-aanmerking-komen-voor-de-renovatiepremie-uitdovend

https://www.premiezoeker.be/

https://www.fluvius.be/nl/thema/premies/premie-hoogrendementsbeglazing